Πολύ θετικά αποτελέσματα από τη χορήγηση της ιπιλιμουμάμπης
Ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την ιπιλιμουμάμπη για τη θεραπεία του προχωρημένου μελανώματος σε ενηλίκους που έχουν λάβει προηγούμενη θεραπεία, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία Bristol-Myers Squibb......Η ιπιλιμουμάμπη, μία καινοτόμος ανοσοθεραπεία, κατέδειξε μακροχρόνια επιβίωση στη θεραπεία ασθενών με προχωρημένο μελάνωμα.
Σύμφωνα, με την καμπύλη επιβίωσης, τα εκτιμώμενα ποσοστά επιβίωσης του 1ου και του 2ου χρόνου για τους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με ιπιλιμουμάμπη ήταν 46% και 24% αντίστοιχα έναντι 25% και 14% του σκέλους σύγκρισης, με μερικούς ασθενείς να επιβιώνουν για 3 με 4 χρόνια.
«Με την έγκριση της ιπιλιμουμάμπης οι γιατροί έχουν μία σημαντική νέα επιλογή να προσφέρουν σε ασθενείς τους με μεταστατικό μελάνωμα. Πρόκειται για μία δυνατότητα παράτασης της επιβίωσης όχι απλά για μερικούς μήνες, αλλά ενδεχομένως για 3 με 4 χρόνια για κάποιους από τους ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία για μεταστατικό μελάνωμα», σχολιάζει ο Καθηγητής Alexander Eggermont, Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Gustave Roussy, Παρίσι, Γαλλία. Υπάρχει ελπίδα ότι ο καινοτόμος μηχανισμός δράσης της ιπιλιμουμάμπης, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η συνιστώμενη ολοκληρωμένη θεραπεία με ιπιλιμουμάμπη (3 mg/kg) περιλαμβάνει 4 εγχύσεις σε διάστημα τριών μηνών, θα μπορούσε δυνητικά να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα για το οποίο έχει ληφθεί προηγούμενη θεραπεία. Αυτό αποτελεί παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αποδέσμευσης της δύναμης ανταπόκρισης του ίδιου του ανοσοποιητικού μας συστήματος».
Το μελάνωμα είναι μία μορφή καρκίνου του δέρματος που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων που παράγουν μελανίνη (μελανοκύτταρα) και βρίσκονται στο δέρμα. Το μεταστατικό μελάνωμα παρουσιάζεται όταν ο καρκίνος επεκτείνεται πέραν της επιφάνειας του δέρματος σε άλλα όργανα, όπως οι λεμφαδένες, οι πνεύμονες, ο εγκέφαλος ή άλλες περιοχές του σώματος. Ορισμένα καρκινικά κύτταρα μπορούν να αποφύγουν ενεργά την εποπτεία από το ανοσοποιητικό σύστημα επιτρέποντας στους όγκους να επιβιώσουν.
Το μελάνωμα είναι κυρίως ιάσιμο όταν αντιμετωπιστεί στα πρώιμα στάδια. Ωστόσο, το μεταστατικό μελάνωμα αποτελεί μία από τις επιθετικότερες μορφές καρκίνου με 75% των πασχόντων να πεθαίνουν εντός ενός έτους. Λόγω της πολύ κακής πρόγνωσης και της έλλειψης αποτελεσματικών θεραπειών εξακολουθεί να υφίσταται μία σημαντική ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη.
Αντίθετα με τους περισσότερους άλλους συμπαγείς όγκους, το μελάνωμα προσβάλλει νεότερα, μέσης ηλικίας άτομα. Η διάμεση ηλικία κατά τη διάγνωση του μελανώματος είναι 57 και η διάμεση ηλικία κατά το θάνατο είναι 67.