Σε ένα φάρμακο για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης κρύβεται το μυστικό
Σίγουρα θα σας έχει τύχει να μη θυμάστε που έχετε αφήσει τα κλειδιά σας, ή που είναι τα γυαλιά σας και να σας έχει πιάσει ο σχετικός εκνευρισμός.Επιστήμονες έριξαν φως στο τι προκαλεί αυτού του είδους την «αμνησία» και απέδειξαν ότι η χρήση ενός οικονομικού χαπιού, που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στην Αμερική για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη μας.
Στο μέλλον θα μπορούσε κάποιος να λαμβάνει μια τέτοιου είδους προληπτική «θεραπεία» για να αποφύγει τον σχετικό εκνευρισμό.
Επιπλέον θα είναι σε θέση να θυμάται κωδικούς καρτών, λογαριασμών και τηλεφωνικούς αριθμούς με μεγάλη ευκολία, ενώ σε επαγγελματικό επίπεδο θα μπορεί να διατηρήσει την μνήμη του οξεία ακόμα και σε μεγάλες ηλικίες επιτρέποντας έτσι να συνεχίσει την καριέρα του.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Yale, κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα με το να υποβάλλουν πιθήκους σε τεστ μνήμης, παρόμοια με αυτά στα οποία ένας άνθρωπος έχει ξεχάσει που έχει αφήσει τα κλειδιά του αυτοκινήτου του.
Οι νεαρότεροι πίθηκοι ήταν σε θέση να απομνημονεύσουν την τοποθεσία του κρυμμένου αντικειμένου για 5 δευτερόλεπτα, ενώ για τους πρεσβύτερους ο χρόνος αυτός μειωνόταν στο μισό. Η λειτουργία της μνήμης βασίζεται στις συνδέσεις μεταξύ συστάδων εγκεφαλικών κυττάρων σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται προ-μετωπιαίος φλοιός.
Οι συνδέσεις αυτές επιτρέπουν στα κύτταρα να επικοινωνούν μεταξύ τους, δημιουργώντας έτσι ισχυρές μνήμες. Ωστόσο στους μεγαλύτερους πιθήκους, οι συνδέσεις αυτές ήταν ασθενέστερες και η επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων ολοένα και πιο αραιή.
Χορηγώντας όμως μία εκ των ουσιών του χαπιού, η επικοινωνία επιταχύνθηκε σημαντικά και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις έτεινε να φθάσει αυτές των νεαρών ζώων.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε και στο περιοδικό Nature, υποστηρίζει ότι οι χημικές ουσίες που συσσωρεύονται σε έναν γερασμένο εγκέφαλο διεισδύουν στα κύτταρα καταστρέφοντας τρόπο τινά την μνήμη. Η ουσία αυτή όμως δρα ως ανασταλτικός παράγοντας για την συσσώρευση αυτών.
Πειράματα έχουν ξεκινήσει να πραγματοποιούνται και με ανθρώπους, ώστε να μπορέσουν να διατηρούν οι άνθρωποι μέσης ηλικίας και μεγαλύτεροι μια γερή μνήμη. Ένα τέτοιο είδος θεραπείας θα μπορούσε να απευθυνθεί ακόμα και σαν μέσο πρόληψης για ασθένειες όπως το Αλσχάιμερ, ενώ το να σταματήσει την πορεία της είναι μάλλον απίθανο.